Vaszary Okos Park, ahol senki sem unatkozik

Szerző: Sz. B.

Szerző: Sz. B.

A főtértől tíz perc sétára található Kaposvár egyik legújabb és legmodernebb parkja. Az úgynevezett Vaszary okos park, nem csak okos, de környezettudatos is. Otthont ad a Bábszíntérnek, open-gymnek, egy épített tónak, benne sok-sok aranyhalnak, nagy fáknak, rajtuk bodobácsnak, vagy ahogy én ismerem suszter bogárnak, okospadoknak és a város legszebb játékterének.

Kezdjük is a sétánkat a tó körül, de vigyázzunk, mert a gyerkőcök a levél halászatban és halak nézegetésében könnyen a vízbe pottyanhatnak, tapasztalatból írom. Ha sikerül kordában tartani gyermekünket, nyáron megcsodálhatjuk a szebbnél szebb vízi virágokat és növényeket, illetve kisebb-nagyobb aranyabbnál aranyabb halacskákat. Ha elfáradtunk, akkor megpihenhetünk a nagy fák alatti árnyékban kihelyezett napozó- és függőágyakon, de ha a piknikezés mellett döntünk, akár a fűre is letelepedhetünk. Eső esetén több fedett asztalt is találunk székekkel és asztalokkal, melynek belső falain úgynevezett tájkockák vannak, vagyis megismerkedhetünk somogyi tájstruktúrával, az erdőkkel, mezőkkel, vizekkel és a lakott környezettel. Sport kedvelőknek figyelmébe ajánlom a kis nyitott kondiparkot, igaz találunk több eszközzel ellátott gymet is Kaposváron, de egy gyors, funkcionális erősítéshez ez is elegendő.


Most nézzük meg miért is okos és környezettudatos ez a park. Szerintem már mindenki ismeri az okospadokat, amiből többet is elhelyeztek a téren, wifi kapcsolattal és mobiltöltőkkel. Viszont az már kevésbé elterjedt, hogy ezek és a park közvilágításának energia szükségletét napelemfák biztosítják.

Ebből nyer energiát az egyik játszótéren kívüli interaktív játék is, mely inkább a nagyobb gyerekeket célozza, de talál magának funkciót az ovis korosztály és persze a felnőttek is, akik szeretnek futkosni. A játékkal gyakorolható a számolás, az ABC, de van versenyfutás és memóriajáték is választási lehetőségek között.

Most lépjünk be a játszótérre, melyet Kő Boldizsár fafaragó művész alkotta. Igazi mesevilágba csöppenünk, ahogy besétálunk az ajtón. A fából készült játszótéri elemek, gyönyörű színekben pompáznak és minden apró részlet ki van munkálva. Gyerekek és felnőttek is szívesen látogatják, hiszen egy kiállítással is felér a látvány. A gyerekek felülhetnek a két bors ökröcske szekerére, vagy megmászhatnak egy életfát. Emellett lovagolhatnak mesebeli kecskén, paripán, farkason, de még három sárkányt is megszelídíthetnek. A játszótér hátsó részében megbújik egy Főnix madár fiókáival együtt és több bárány is otthont találta téren. Körhinta, mérleghinta, csúszda, mászófal, csúszka (drótkötélpálya) és kisfiam jelenlegi kedvence, a tűzoltó rúd is a gyerkőcökre vár. Az egész tér homokos, illetve rekortánnal borított. Egyetlen hiányossága, hogy délelőtt nincs árnyék, így a nyári nagy melegben inkább délután ajánlom a látogatását. A játszótér mellett férfi és női mosdó is van, gyermek wc-vel, melyek (meglepő módon) eddig akár hányszor látogattam kifogástalanul tiszták voltak, illetve papírral és szappannal is fel voltak töltve.


Végül, de nem utolsó sorban fontos mesélni a Bábszíntérről, mely a parkban kap helyet. Folyamatos programokkal várják kicsiket és nagyokat. Évközben minden vasárnap délelőtt matinét tartanak, különböző bábelőadásokkal, ezzel is biztosítva a nyugodt főzést a háziasszonyoknak. A kedvenc eseményünk a Városi Gyermeknap, mikor a Bábszíntér rendezésében az egész park egy nagy fesztivál helyszínné alakul át. Különböző hazai és külföldi társulatok mutatják be legjobb előadásaikat, gyönyörű díszletekkel és bábokkal, illetve különböző fa ügyességi játékokat is kipróbálhatnak kicsik és nagyok is. Nyáron pedig különböző tematikájú készségfejlesztő bábos kaland táborokkal várják a kis- és nagyiskolásokat. Röviden összefoglalva a Bábszíntér kiemelkedően színvonalas programokat kínál kicsiknek-nagyoknak egész évben.


Remélem felkeltettem érdeklődésedet a Vaszary Okos Park iránt és ha Kaposváron jársz akár gyerekestől, akár egyedül, ellátogatsz ide.

A szerzőről: Szerb Boglárka

Szerb Bogi vagyok, egy örökmozgó 3 éves anyukája. Az elmúlt közel 3 évet, phd tanulmányaim mellett, otthon töltöttem kisfiammal. Így bizton állíthatom, hogy ismerem Kaposvár legtöbb játszóterét és a babás, illetve kisgyermekes programok nagy részét. Szeretek mozogni, szabadban lenni, sütni, na meg jókat enni. Célom, hogy megismertessem a várost, ahogy én látom, mint fiatal anyuka, feleség és nő.